Ga je beleggen? Zorg voor een buffer en maak een plan.

Het NIBUD geeft het – naar onze mening – verstandige advies om in ieder geval een bepaald bedrag aan spaargeld aan te houden om onverwachte uitgaven te kunnen doen. Hoe hoog die buffer moet zijn? Dat is voor iedereen anders. Maar het NIBUD heeft daar een handige tool voor ontwikkeld en wij hebben die voor jou beschikbaar gemaakt:

Heb je voldoende financiële buffer? En wil je toch meer rendement dan de bank geeft over jouw spaargeld? Overweeg dan maandelijks een bedrag te beleggen. Dat kan al met een relatief klein bedrag, vaak al vanaf 50 euro.

Met een gespreide inleg zie je dat perioden waarin de koersen in een dip zitten ruimschoots worden gecompenseerd door perioden dat koersen fors in de plus staan. Per saldo is dan het rendement over een langere periode meestal positiever dan op een spaarrekening. En zijn de zorgen en risico’s minder dan veel andere alternatieven, zoals cryptomunten en verhuren van woningen.

Financieel plan is de basis van elke belegging. Want, geen doel zonder plan.

Beleggen brengt risico’s met zich mee en in het verleden behaalde rendementen bieden geen garanties voor de toekomst. Helemaal waar. Maar je kunt gokken (speculeren) of beleggen. En dat zijn twee verschillende methoden.

Bij beleggen is de aanpak daarom altijd volgt: Beleg met een onderbouwd Financieel plan, want hierbij is aandacht voor:

  • Financiele buffer;
  • Beleggingsrisicoprofiel;
  • Duidelijke doelen;
  • Prioriteiten binnen jouw financiële situatie (oude dag, overlijden, ziek/arbeidsongeschikt);
  • Spreiding in jouw beleggingsportefeuille;
  • Voldoende tijd om jouw doel te behalen.

Denk je aan beleggen of wil je gaan beleggen? Neem dan contact met ons op. Want wij snappen dat het spannend en ingewikkeld kan zijn om zomaar een keuze te maken voor een fonds of een aanbieder. Wij kijken verder dan alleen het rendement en maken een Financieel plan. Een geruststellende gedachte!