Met een lijfrente bouw je fiscaal vriendelijk een vermogen op waarmee je jouw inkomen oude dag aanvult. Iedereen kan een lijfrente opbouwen.

Heb je een inkomen en een pensioentekort, dan kun je berekenen hoeveel lijfrente je kunt storten en aftrekbaar kunt stellen op grond van de jaar- en reserveringsruimte. De maximaal berekende lijfrentepremie op grond van de jaar- en reserveringsruimte, kun je van jouw belastbare inkomen aftrekbaar stellen. Hierdoor krijg je een deel Inkomstenbelasting terug.

Wanneer je de lijfrente in de toekomt periodiek laat uitkeren, dan betaal je over de lijfrente-uitkering weer Inkomstenbelasting. Als het goed is betaal je dan minder Inkomstenbelasting dan waarover je voordeel hebt genoten. Dit is het fiscale voordeel wat je kunt behalen. Bovendien is de waarde van de lijfrente vrijgesteld van Vermogensrendementsheffing in Box-3 die je wel betaalt over vrij beschikbaar spaar- en beleggingsvermogen.

Je kunt een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrenterekening kiezen. Het vermogen in een lijfrente kun je sparen of beleggen. De lijfrente uitkering uit een lijfrente kan een gegarandeerde lijfrente-uitkering of een uitkerende beleggingslijfrente zijn.

Welke lijfrentepremie kun jij aftrekbaar stellen en wat voor soort lijfrente kies jij? Dit onderzoeken wij voor jou met een Financieel plan.